2013. január 25., péntek


Kincset érő takarmány

 
Vagy gondoskodsz a megfelelő takarmányról vagy lovad étrendje soha nem lesz ideális. Az abrak, legyen bármennyire jó minőségű is, nem tudja helyrehozni a rossz takarmány okozta károkat.

Ezek a kijelentések egyben a legkomolyabb intések is egy lótulajdonos számára, hiszen számtalanszor bebizonyosodott már, hogy a takarmány valóban a legfontosabb része a ló étrendjének, érdemes hát odafigyelni rá.

Miért is?

A ló viszonylag kevés ideje lett háziasítva és az emésztőrendszere szinte semmit sem változott azóta. A vadon élő lovak a nap nagy részét, (kb. 18 órát) különböző típusú, alacsony tápanyagtartalmú növények legelésével töltik. Természetükből fakadóan így foglalják el magukat, miközben folyamatos mozgásban vannak a kedvükre való falatok keresése közben. Ha közelebbről megvizsgáljuk a lovak tápcsatornájának jellemzőit, láthatjuk, hogy ajkaik a fűfélék megragadására tökéletesedtek, kisméretű gyomruk sokszor kevés élelem befogadására rendezkedett be, vékonybelük pedig kis mennyiségű, a takarmány szálai között megbújó gabonaszemek feldolgozására lett tervezve.

Az emésztés legnagyobb része azonban a vastagbélben történik, ahol különböző mikrobák milliói állnak készen a rostok hasznosítására, továbbá ők állítják elő a felhasznált energia és a B-vitamin jelentős részét is. Egészséges bélflóra nélkül a ló képtelen megfelelően megemészteni a táplálékot. Ebből adódóan azok a lovak, melyek abrak formájában megkapják ugyan a szükséges energiamennyiséget, de nem látják el őket elegendő takarmánnyal, veszítenek súlyukból. A lovak bélflórája specifikus az általában fogyasztott táplálék tekintetében. Ha megváltoztatod tehát a ló szokásos étrendjét, a bélflórája sínyli meg azt. A bélflórának átlagosan 5-10 napra van szüksége, hogy az új étrendhez alkalmazkodjon, ezért ha változtatni szeretnél, azt mindenképp lassan, fokozatosan tedd. Hiszen a bélflóra megzavarásával növeled a kólika és a patairhagyulladás (laminitis) kialakulásának veszélyét.

Ez azt is jelenti egyben, hogy amikor új takarmány szállítmány érkezik, még ha a korábbihoz képest ugyanarról a növénytípusról van is szó, mindig lehet eltérés a termesztését, érettségi fokát, és a szárazságát illetően, így érdemes minden szállítmányra úgy tekinteni, mint újdonságra étrendben. Keverd össze a korábbi takarmányt az újjal, legalább 5 napon át, hogy megelőzd az esteleges kólikát.

Ha nem hagyod, hogy a lovad kellő mennyiségű takarmányt ropogtasson, nagyobb esélye lesz a gyomorfekély kialakulásának. Nem beszélve arról, hogy a ló mentális egészségére is hatással van a takarmány, amit kap. A rossz szokások (levegőnyelés, karórágás, szitálás, stb.) kialakulásáért ugyanis részben vagy teljesen az unalom tehető felelőssé, ami pedig csökkenthető vagy elkerülhető, ha hagyod, hogy lovad egész nap takarmányt kóstolgasson.

A takarmány 3 fő funkciója

  1. A bélflóra stabilitásának és a vastagbél egészségének megőrzése.
 Ehhez azonban jól emészthető takarmányt kell beszerezned. Vékony szálú, kis tápanyagtartalmú takarmányt keress, mely sokáig jelen van a gyomorban és a vastagbélben. Amennyiben a takarmány vastagabb szálú, nehezebb megemészteni is. Minél könnyebben emészthető takarmányt teszel lovad elé, annál jobban véded annak bélflóráját.

  1. A táplálás
A széna általában 10-12% fehérjét tartalmazhat. Ha túl későn aratták le a takarmányt, a fehérjetartalma 6-9%-ra csökken, ami viszont túlságosan kevés a megfelelő súly és izomtömeg megtartásához. Minél később történik az aratás, annál kevesebb proteint fog tartalmazni a takarmány, hiszen a növény az érése során, a fehérjéket a szárból a termésszemekbe juttatja. Minél több érett szem van tehát a növényen, annál kevesebb lesz a szárrész fehérjetartalma.

  1. A hidratálás
A vastagbélben lévő takarmány feldolgozása sok folyadékot igényel, a bőséges folyadékfogyasztás pedig megelőzi a kiszáradást. Akárhonnan is nézzük a dolgot, ha egészséges lovat akarsz, megfelelő minőségű és mennyiségű takarmánnyal kell ellátnod.

Hogyan lehet felismerni a jó takarmányt?

Mikor meghozzák a takarmányt lovad számára, érdemes megkérned a sofőrt, hogy hadd vessél egy pillantást a bálákra, hogy meggyőződj azok minőségéről mielőtt lepakolnák a kamionról. Lehetséges, hogy a bála külső része ijesztően sárga, mert a bálázás folyamán, sok napsütés érte, de belül mindenképp finom szálúnak és szép zöldnek kell lennie. Az teljesen normális, ha a bálában a takarmány között némi gazt vagy más típusú növényt is találsz kis mennyiségben, hiszen a takarmányt a mezőről gyűjtik be, ahol több növényfaj él együtt, DE sosem szabad penészesnek lennie, mint ahogy nagyon porosnak sem és mindig tiszta növényillatot kell árasztania. Megbecsülheted a fehérjetartalmat a szálak között talált virágok és termésszemek alapján, de az egyetlen megbízható forma a takarmány tápanyagtartalmának pontos kiderítésére az, ha bevizsgáltatod.

A leggyakoribb takarmányfajták

A tipikus takarmányfélék a következők: finom széna, gabonaszéna vagy - szalma és a hüvelyes takarmány, mint pl. a lucerna.

A leggyakoribb finom szénák, mint a csenkesz, réti perje, angol perje vagy ezek más növényekkel alkotott természetes, legelőkön megtalálható keveréke könnyen emészthetőek, és ha megfelelően vannak előkészítve, bátran tehetsz belőle a lovad elé, annyit, amennyit csak kíván. Az általában nedvességben szegényebb helyeken termő zabszalma tápanyagtartalmát nézve hasonló hozzá, de valamivel nehezebben emészthető. Előnyös, ha a ló testsúlyának 1,2 %-át ez a fajta takarmány teszi ki, valamiféle táp vagy gabona kíséretében. Ha a ló nem dolgozik és képes tartani a súlyát kizárólag takarmány etetése mellett, ez az érték a testsúlyának 2-2,5%-a kell, legyen.
A lucerna egy fehérjékben és kálciumban meglehetősen gazdag takarmánynövény. Ez a pozitív tulajdonsága értékes táplálékká teszi lovad számára, ennek ellenére, nagy mennyiségben terhet jelent a ló emésztőrendszerére. Maradjunk annyiban, hogy kis mennyiségben kiválóan használható az étrend kiegészítésére, bőségesebben pedig például vemhes vagy szoptató kancáknak adható, melyeknek kifejezetten jót tesz a fogyasztása.
A szalma másik, főként Spanyolországban etetett takarmánynövény. A szalma inkább csak arra szolgálhat, hogy elfoglalja a bokszban tartott lovat, hiszen tápértéke nulla. Így a munkában lévő lónak mindenképp szüksége van más típusú takarmányra (is), hogy megtarthassa súlyát és izomtömegét. Ezen kívül vannak lovak, melyek jól tolerálják, míg mások nagyon nehezen képesek csak megemészteni, náluk növelheti a kólika megjelenésének veszélyét, főként, ha a ló valamilyen okból kifolyólag dehidratált is ráadásul.

Amire figyelned kell!

  • A ló sosem maradhat takarmány nélkül a bokszban.
  • Sosem szabad hirtelen, egyik napról a másikra megváltoztatnod az etetett takarmány típusát.
  •  Nem hagyhatod a lovad üres gyomorral órákon át, mert lehet, hogy drágán megfizeted az árát.
  •  Ha egészséget lovat akarsz, kezdd a takarmánynál!

1 megjegyzés:

  1. Minden szó, amit leírtál kincset érő! Számomra, természetesen. Régóta keresek olyan feljegyzéseket, ahol lényegre törőbben, érthetőbben magyarázza el valaki pl a felvételeket. El se hiszem, de felfogtam! Nagyon köszönöm Sajnálom, hogy abba hagytad.

    VálaszTörlés