2012. november 27., kedd


5 nyomós érv a spanyol ló mellett
 

Ha Te is azok közé tartozol, akiket a TV előtt ülve vagy egy-egy nemzetközi verseny show-ját élvezve elbűvölt már valaha a spanyol ló finom eleganciája és parádés mozgása, biztos elképzelted már, talán utána is néztél milyen is lehet ez a fajta. Mi a nővéremmel, mióta gyerekként élőben követhettünk végig egy bemutatót, évekig csakis andalúz lovat akartunk, de legalábbis arról álmodoztunk, hogy egyszer felülhetünk egy ilyen ló hátára. Miután nekem ez megadatott, kötelességemnek érzem megosztani ezeknek a csodás állatoknak néhány olyan tulajdonságát, amelyek méltán helyezik őket a többi fajta elé. Lássuk hát, én miért választanám a spanyol lovat!

  1. Könnyen kezelhető
Sosem találkoztam azelőtt temperamentumos, értő kezekben mégis szinte játszi könnyedséggel kezelhető lóval. Különösen szembetűnő ez a tulajdonság a méneknél. Arányaiban feltűnően kevés herélt andalúz lóval lehet találkozni, aminek két oka is van. Egyik, hogy a spanyol férfi (általában ők ragaszkodnak minden áron a ménekhez), szeret a tollaival ékeskedni, a helyi ünnepeken büszke, mutatós lovával megjelenni férfitársai és a csinos hölgyek előtt. És mi lenne erre alkalmasabb, mint egy tüzes, mégis engedelmes és a többi lóval toleráns andalúz mén. Mert nem tévedés, igenis megférhet egymás mellett békésen két vagy több csődör, sőt nem ritka, hogy a feriakon (ünnepeken) egy-egy kanca is megjelenik a tömegben, mégsem látni soha, megbokrosodott, kezelhetetlen állatot. A másik ok tehát, hogy akár a fedezőméneket is lehet kancákkal vagy más ménekkel együtt lovagolni. Sokszor látni egész kicsi gyerekeket is a nyergükben, ami újabb ékes bizonyítéka engedelmes természetüknek és kezelhetőségüknek.

  1. Látványos küllemű és mozgású
Talán ezt az előnyét kell legkevésbé bizonygatni, hiszen aki látott már élőben tiszta vérű spanyol lovat, akár a magasiskola gyakorlatainak végrehajtása közben, akár rejoneón (bikaviadal lóhátról) vagy egyszerűen csak karámban mozogni, nagy valószínűséggel nehezen tudta levenni róla a szemét. Nem is csoda, hiszen története során nemeseket és uralkodókat babonázott meg szépségével és számos egyéb jó tulajdonsága mellett, külleme miatt is kaphatott nélkülözhetetlen szerepet oly sok fajta kitenyésztésében. Ugyanakkor manapság is aktív és eredményes szereplője a nemzetközi díjlovagló versenyeknek, ahol jól tudjuk, hogy a feladatok pontos végrehajtásán túl a szemet gyönyörködtető mozgás és az attraktív külső is számít.

  1. A tartással és takarmányozással szemben nem igényes
Ezen magam is meglepődtem, de tényleg így van. Pedig az ember elsőre azt gondolná, hogy egy ilyen finom, érzékeny állatra az átlagosnál jobban oda kell figyelni, itt azonban nem ritka, hogy a kancák egész évben ridegtartásban vannak csikóikkal együtt. A csikók kinn születnek a mezőn, többnyire felügyelet nélkül, tűző napon vagy akár esőben, hidegben (télen még Andalúziában sem ritka az éjszakai fagy). Általában 3 éves korukig nincsenek emberhez szoktatva, csak amikor elérik a megfelelő kort, akkor kerülnek istállóba a belovagláshoz. Talán ennek is köszönhető, hogy nagyon ellenálló fajta, takarmányozása sem okoz különösebb fejtörést. Megfordultam már olyan kisebb tenyészetben, ahol kizárólag saját termesztésű takarmányt etettek, akkor is, ha a termés olykor szegényesebb vagy silányabb minőségű volt (hála az égnek általában azért ez nem jellemző), a végeredmény többségében mégis erős csontozatú, jó felépítésű, egészséges, életvidám állomány lett.

  1. Intelligens, tanulékony
Erre a tulajdonságukra akkor lettem igazán figyelmes, mikor csikók, fiatal lovak belovaglásával kezdtem foglalkozni. Természetesen az egyes egyedek közt lehetnek eltérések, de általánosságban nagyon figyelmes, tanulni akaró, tettre kész állatok. A munkához való hozzáállásuk minden esetre bámulatos, azt figyeltem meg, hogy van bennük egy erős megfelelni vágyás, ami hihetetlen szelídséggel, koncentrációs készséggel és kitartással párosul. A durva bánásmódot nagyon megsínylik, érzékeny lelkük miatt, de a fenyítésre is csak legritkább esetben válaszolnak durvasággal vagy ellenszegüléssel, a végtelenségig jóindulatúak. A következetes munka náluk hamar eredményre vezet, hozzáértő lovassal láthatóan nagy kedvvel, szívesen dolgoznak együtt, de a kevésbé tapasztalt lovasok botlásait is megadóan tűrik.

  1. Sokoldalú
A már felsorolt rengeteg pozitív tulajdonságán túl, nagy előnye, hogy majdnem mindenki számára ideális ló lehet. A gyerekek imádják kedvessége, engedelmessége és nem túl nagy mérete miatt, de hasonló okokból a hobbilovasok számára is kiváló társ. Aki versenyezni szeretne, főleg díjlovaglásban, az különösen elégedett lesz vele, de kisebb pályákon díjugratásban is megállja a helyét, sőt a fajta egyes egyedei kimagasló eredményekre is képesek ezen a téren. Azoknak, akiket a vaquero stílus vonz, egyértelműen a legjobb választás, illetve a fogathajtás szerelmesei sem fognak csalódni benne, hiszen küllemre aligha akad majd párja a fogatuknak, kitartásban és fordulékonyságban pedig szintén nem lesz könnyű felvenni velük a versenyt.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése