2012. november 23., péntek


Rossz szokások az istállóban és orvoslásuk I.

 

Kimondottan a megelőzés híve vagyok, hiszem és vallom, hogy megfelelő odafigyeléssel, gondozással és idomítással a legtöbb betegség és rossz szokás kialakulása megelőzhető. Mégis, a nem megfelelő tartás és néhány alapvető igényük figyelmen kívül hagyásának következtében a lovak háziasításuk óta rengeteg általunk rossz szokásnak emlegetett viselkedésformát vettek fel. Egyes szokások, mint például a szitálás, örökletessé is váltak időközben. 

Sokak szerint ezek a rossz szokások a bezártság miatt érzett frusztráció vagy unalom elűzésére, esetleg a fajtársak hiányának kompenzálására szolgálnak és valljuk be, megszabadulni tőlük meglehetősen nehéz, ha nem lehetetlen. Mit tehetsz mégis, ha lovadnál már kialakult egy rossz szokás, anélkül, hogy idejében észrevetted volna vagy netán olyan lovat vettél, amelyik ilyen „kiegészítéssel” érkezett? Vegyük sorra a leggyakoribb viselkedési rendellenességeket és lássuk, hogyan harcolhatsz ellenük!

Szitálás
 
Akkor mondjuk, hogy egy ló szitál, ha a fejét ütemesen egyik oldalról a másikra vagy fel-le mozgatja és közben gyakorta az első lábait is felváltva emelgeti, testsúlyát az egyik oldaláról a másikra helyezve. Ez a szokás különböző szinteken jelenhet meg; enyhébb változatában csak akkor figyelhető meg, ha a ló türelmetlen, ideges vagy feszült, esetleg amikor az etetést várja a boksz ajtajánál, a legsúlyosabb formánál azonban, minden látszólagos ok nélkül, a bokszban töltött idő nagy részében így viselkedik. Mivel ez a szokás levertséget, fáradtságot, akár súlyvesztést és súlyosabb esetben egyenetlen izomeloszlást is okozhat, nem csak az idegrendszert, hanem a testet is károsítja.

Én ilyen esetben mindenképp a probléma gyökerének (leggyakrabban unalom, magány, társas kapcsolatok, viselkedésformák nélkülözése) a felkutatását és kezelését javasolnám, ehelyett azonban legtöbben a fizikai korlátozásban látják a megoldást. A bokszba felhelyezett rácsok a legnépszerűbbek, de fellógatott téglákkal is találkoztam már a szitálás megszűntetésére és gyanítom, hogy az effajta kreativitás határtalan.  Mégis az a tapasztalat, hogy ezek a módszerek csak ideig-óráig működnek és a ló előbb-utóbb megtalálja a módját, hogyan játszhatja ki a fizikai gátakat, ráadásul ezek csak tovább növelik az állat frusztrációját.

Ami valós segítséget jelenthet, az az, ha a szitáló lovat együtt karámozod a többi lóval vagy valamilyen módon, mondjuk egy ablak segítségével lehetővé teszed számára, hogy lássa a fajtársait, közösségben érezze magát. Ha ez nem megoldható, esetleg tükröket is feltehetsz a boksz falára, így, a társas lét látszatát keltve is elérhető némi javulás. Gyógynövény kúrával is kiegészítheted a gyógyítást, ehhez azonban szakértő (állatorvos vagy ló-fitoterapeuta) véleményét kell kikérned. Nagyon fontos azonban, hogy az első gyanús jeleket észlelve azonnal cselekedj, ne várd meg, míg lovad a nap 24 órájában szitálni kezd, hiszen minél jobban elfajul ez a viselkedés, annál nehezebb orvosolni.

Karórágás

E szokás rabjai minden alkalmat megragadnak, bármely, elérhető istálló berendezési tárgy vagy a bokszajtó felső részén lévő kiszögellések harapására, miközben nyakukat előrenyújtva, nyelvüket kitolva levegőt is nyelnek. A karórágás és levegőnyelés külön-külön is megjelenhetnek, de többnyire egy szokássá olvadnak össze. Előbbi a ló metszőfogait hihetetlen mértékben képes károsítani, ami természetesen kihat a táplálkozására és hosszú távon rontja az általános fizikai állapotát is. Utóbbi pedig emésztési zavarokat, gyomorbántalmakat vagy kólikát is okozhat. Még ha sikerül is minden gyanús, rágásra alkalmas berendezést eltávolítani a bokszból, a megrögzött karórágó ló, újabb és újabb célpontot talál majd magának.

Egyesek szerint a szokás kialakulásának egyik oka lehet, hogy a ló nem vagy túl keveset kapott enni mikor különösen éhes volt, mások szerint az unalom a ludas, de a koncentrátumok etetésével is összefüggésbe hozzák (így növelik az alkáli sók áramlását szervezetükben, a koncentrált takarmányadagok etetése miatt kialakuló savasság ellensúlyozására). Bármi legyen is az oka, újabb gyógyíthatatlannak kikiáltott szokással állsz szemben, amely súlyosan károsíthatja lovad egészségét. Léteznek módszerek, melyek pillanatnyi fájdalmat okozva igyekeznek jobb belátásra bírni a lovat, mikor az levegőt próbál nyelni. Egyik legnépszerűbb ezek közül a ló torkára csatolt szíj, amelyet meglehetősen szorosra állítanak, megakadályozva ezzel, hogy a normálisnál több levegő juthasson a tüdőbe. Ennek még kegyetlenebb fajtája a hasonló elven alapuló, de belül szegecses szíj, mely nagyobb levegővételnél fájdalmasan a ló nyakába fúródik. Egyesek a műtéti beavatkozástól sem riadnak vissza, melynek során a nyak bizonyos izmait eltávolítják, így a ló nem képes többé a levegőnyeléshez szükséges mozgást végrehajtani. Ezek az eljárások amellett, hogy kegyetlenségük miatt eleve elvetendőek, súlyos stressz állapotot generálnak, ami ha lehet, még ront is a helyzeten. Mint legtöbb bokszbeli abnormális viselkedés, ez is ragadós, a többi ló, különösen a legfiatalabbak és a legöregebbek nagyon hamar képesek átvenni és amennyiben rögzül, nem is fognak kigyógyulni belőle. A legjobb, amit tehetsz, hogy lovad igényeinek megfelelő tartási körülményeket alakítasz ki, különös gondot fordítva a megfelelő összetételű, mennyiségű és minőségű takarmányra, társas kapcsolatokra, testedzésre. Persze ha mindezt a kezdetektől megteszed, mint felelősségteljes és ló barát tulajdonostól ez elvárható, valószínűleg messzire elkerüli majd az istállódat ez a probléma.

 

Irodalomjegyzék:
 
Stafford Christine; Oliver, Robert: El cuidado y manejo del caballo


 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése