2012. november 28., szerda


Hogyan válaszd ki a megfelelő lovardát/lovas oktatót gyermekednek?


Ebben a kérdésben is, ahogy döntéshelyzetekben általában, nehéz objektívnek maradni. Sokszor a versenyből a jobb reklámmal, szebb környezettel rendelkező lovarda vagy a szimpatikusabb, de nem feltétlenül felkészültebb oktató kerül ki győztesen. Épp ezért, amikor lovardát és/vagy oktatót választasz a gyermeked számára, érdemes egy pár dolgot figyelembe venned, félretéve elfogultságodat. Néhány pontban, kérdések formájában összeszedtem, hogy én, edzőként, mit tartok fontosnak, mik azok a tulajdonságok, amik a gyermek érdekeit leginkább szolgálják és igényeit kielégítik.

  • Mekkora távolságra van a lovarda a lakóhelyedtől?
Nyilván nem mindegy, kényelmi és anyagi szempontból sem, hogy gyalogosan vagy biciklivel, 10 perc alatt megközelíthető vagy minden esetben az autót kell elővenni, ha lovaglásról van szó. Ha Nálatok sem az idő, sem a pénz nem akadály, természetesen szélesebb palettáról választhattok majd. De ha Te is azok táborát erősíted, akik mindkettőnek szűkében vannak, számodra nagy előny lehet, ha a környéken van lehetőség körülnézni. A nagyobb gyereknek is jobb, ha egyedül vagy a barátokkal látogathatja meg a lovakat akár minden nap, nem csak mikor Te ráérsz. Ha saját lova van, akkor pedig nagyon is ajánlott, hogy rendszeresen szakítson rá időt, - hiszen csak így alakul ki benne felelősségérzet az állat iránt - és ez úgy a legkényelmesebb, ha az istálló a közelben van. Mégsem ajánlom, hogy mondj igent azonnal a szomszédos lovardára, mielőtt többet is megnéztetek volna közösen.

  • Legálisan működik-e a lovarda?
Ezt a kérdést nem elsősorban erkölcsi vagy üzleti alapon kell vizsgálni, hanem olyan gyakorlatias problémák miatt, mint pl. a balesetek. Sajnos nem egy olyan esettel találkoztam, ahol vagy a gyermek szenvedett valamilyen sérülést vagy a bértartott ló és a sértett fél jogi útra terelte a dolgot. Ezek a balesetek felettébb kínos szituációkhoz vezethetnek, így jobb előre tisztázni, van-e és ha igen, milyen esetekre szól a biztosítás. Hogy a választott lovarda hivatalos keretek közt működik-e, ezen az oldalon http://mkeh.gov.hu/  a Nyilvántartásokban a Lovas szolgáltatók menüpont alatt könnyen ellenőrizheted.

  • Adottak-e a feltételek a biztonságos lovagláshoz?
Ha meggyőződtél róla, hogy balesetre szóló biztosítás védi a gyermekedet, arra is figyelj, hogy a megfelelő felszerelés és lovaglási körülmények is rendelkezésre álljanak. A lovak felszerelése elfogadható állapotban legyen (szakadt, kényelmetlen felszerelés zavarhatja a lovat és negatívan befolyásolhatja a viselkedését; ha elszakad a heveder vagy a kengyelszíj, annak nagy eséllyel esés lesz a vége, stb.), legalább az első alkalmakkor (amíg be nem szerzitek) biztosítsanak kobakot, mellényt a lovasoknak. Figyeld meg felajánlják vagy kötelezővé teszik-e a használatát vagy kérni kell?  Milyen minőségű a lovas pálya? Van-e bekerített pálya vagy körkarám kezdőknek, ahonnan nem tudja elragadni őket a ló? A lovaglás nem veszélytelen, épp ezért ha lehet, ki kell zárni az előre látható kockázati tényezőket. Győződj meg róla, hogy a kiszemelt lovardában mindent megtesznek ennek érdekében!

  • Tiszta, igényes-e a lovarda?
Vedd szemügyre az istálló, a lovas pálya, az egész lovarda és környezete állapotát! Nyilván nem kell, hogy feltétlenül csillogjon-villogjon minden, de legalább az alapvető, józanész diktálta állat jóléti, higiéniai és esztétikai követelményeknek feleljen meg. A lovak állapota (tiszta, jól táplált, élénk, sérülésmentes) és viselkedése (barátságos, kíváncsi, nem rúgós, harapós) is nagyon sokat elárul, érdemes jól megfigyelni őket.

  • Van-e lehetőség a folyamatos fejlődésre?
Nagyon fontos kritériumnak tartom ezt. Ha több szinten folyik az oktatás, kezdőtől haladókig és versenyzésre is van lehetőség, az még nem biztosíték semmire, de jó jel. Érdemes már az elején úgy választanod, hogy gyermekednek megadd az esélyt a folyamatos fejlődésre, anélkül, hogy időközben „kinőné” a lovardát és másikat kellene keresni. Elsősorban a lóállományt és az oktatókat kell megvizsgálnod és meggyőződnöd arról, hogy később is képesek lesznek gyermeked növekvő igényeit kielégíteni.
Igen, de ha nem értesz a lovakhoz és soha nem lovagoltál, honnan fogod tudni, hogy jó helyen jársz-e? Ne habozz rákérdezni az oktatók végzettségére, az ő és a tanulóik versenyeredményeire. Nézz meg egy-két órát, az oktatók stílusából és a tanulók hozzáállásából laikusként is tudsz következtetéseket levonni. Közben egyúttal arról is meggyőződhetsz, humánusan bánnak-e az állatokkal az istállóban és a lovas pályán.

  • Milyen a jó oktató?
Újabb sarkalatos ponthoz érkeztünk. Az én szememben a jó oktató példaértékű. Értéket képvisel a szakmai tudása éppúgy, mint a lovakhoz vagy a munkához való hozzáállása, amit át is tud adni. Példakép kell, hogy legyen, mert így ébreszt tiszteletet szakmailag és emberileg egyaránt, így éri el, hogy a tanítványai motiváltak legyenek. Rugalmas a tanulók egyedi igényeivel (de nem szeszélyeivel) szemben, minden helyzetben türelmet, higgadtságot várhatsz tőle. Az sem baj, ha van humorérzéke, sok esetben, főleg ijedség feloldásakor jól jöhet. J Állatokra és emberekre is egyenrangú félként tekint, sosem bánik durván sem lóval, sem gyerekkel. A véleményét határozottan, de sosem sértően mondja el és legfőbb szándéka segíteni a tanulókat a fejlődésben. Ha a pálya széléről azt látod, hogy szívvel-lélekkel magyaráz és teljes figyelmével az órára koncentrál, jó jelnek tekintheted. És persze érdemes minél több tanulót, szülőt, ismerőst is megkérdezni róla. Általában ő az, akinek a csoportjában alig akad üres hely. J Ha csupa kiváló oktató dolgozik az adott lovardában (mert ilyen is van), akkor a temperamentumban, személyiségben a gyerekhez (és nem a hozzád!) leginkább közel állót érdemes választani.

  • Az olcsó lehet-e ugyanolyan színvonalú, mint a drága?
A jó hír, hogy az egy környéken működő lovardák általában pontosan tudják, milyen tarifákkal dolgozik a konkurencia és igyekeznek nem, vagy csak kevéssé eltérni attól, így az árak viszonylag egységesnek mondhatók. De azért vannak kivételek. Azok a kis, induló lovardák, melyeknek még hiányos a felszerelése, kevés lóval rendelkeznek vagy csak így szeretnének klienseket fogni, lehetnek olcsóbbak. Ettől nem feltétlenül rosszabbak, sőt biztos, hogy rugalmasabb időbeosztásuk van és nagyon lelkesek az oktatóik. A tapasztalatot viszont nekik még meg kell szerezni, hogy minden gördülékenyen menjen és ismertséget vívjanak ki maguknak, lehet, hogy épp a te gyermeked teljesítménye általJ

A másik eshetőség, hogy egy nagyon elismert, elit lovardáról van szó, melynek eszköztára, felszereltsége, oktató gárdája, lovai és versenyeredményei magasan átlag felettiek. Ők meg is szokták kérni az árát, hogy a tanulóik egy sikeres, nyerő csapathoz tartozhassanak. Persze mielőtt döntenél, és csak a pénztárcád befolyására hallgatnál, azért nem árt, ha leülsz komolyan beszélgetni a gyerekkel, hogy milyen szintre szeretne eljutni, komoly tervei vannak-e a lovaglással vagy hobbi szinten űzné. Mert hiába adott minden feltétel, ha nincs ambíció és fordítva.

  • Van-e lehetőség bértartásra?
Ez főleg azoknak fontos, akiknek a csemetéje már versenyszerűen lovagol és megérett rá, hogy saját lova legyen vagy egy „mindenvágyaegyló” típusú megszállott hobbilovas szülője, aki hajlik a ló vásárlásra. Nem minden lovardában lehet saját lovat tartani, de ha találsz néhányat ahol igen, (manapság már elég jellemző a bértartás mindenhol), azért teszteld le őket, mielőtt választanál. Teljesen megbízható-e a személyzet? Ugyanolyan körültekintően gondozzák-e a bértartott lovakat, mint a sajátjaikat? Lelkiismeretesen betartják-e a karámozásra, futószárazásra, ápolásra vonatkozó megállapodásokat? Vannak-e rossz szokásokkal (pl. szitálás, karórágás, harapás, stb.) „fertőzött” lovak az istállóban? Nem lovagolja-e valaki más is a lovad a tudtodon kívül?

A bértartás kapcsán feltétlenül szükséges, hogy a lovardába vetett bizalmad szilárd legyen. Ha kételkedsz, kérdezd meg a bértartott lovak gazdáit a tapasztalataikról, látogasd a lovad minél gyakrabban, figyeld meg alaposan, észreveszel-e bármilyen változást akár fizikailag akár a viselkedésében, tegyél fel róla kérdéseket a gondozóknak és oktatóknak, válaszaikat vesd össze a megfigyeléseiddel és máris kiderül van-e okod a bizalmatlanságra. Nekem szinte csak pozitív élményeim vannak ezen a téren, de ha saját lovunkról van szó, sosem árt körültekintőnek lenni.

 

Biztosan lehetne folytatni a sort, számtalan kérdés megfordul az ember fejében, mielőtt beíratja a gyermekét valahová. Remélem tudtam olyasmit javasolni, ami Neked eddig elkerülte a figyelmedet vagy megerősítést adni olyasmiben, ami eddig aggasztott. Körültekintőnek, megfontoltnak lenni sosem árt ugyan, de ne halogasd sokáig a döntést, engedd, hogy gyermeked mielőbb élvezhesse a lovaglás örömeit, Te pedig azt, hogy valóra tudtad váltani egy álmát. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése