2012. november 22., csütörtök


A félfelvétel
 
 
Úgy döntöttem, egy nem eleget emlegetett témával nyitok. Nem mintha bonyolult vagy kivételesen nehéz dologról lenne szó, viszont rendkívül fontos és ennek ellenére nem kapja meg a neki járó figyelmet. A félfelvétel tanítására nagy hangsúlyt kellene fektetni az első lovaglóleckéktől kezdve, mégis azt tapasztalom, hogy gyakran elsiklanak felette, pedig ha az oktató nem mutat rá idejében a félfelvétel fontosságára, a tanulók hamarosan elkezdenek nélküle boldogulni és később már sokkal nehezebb lesz elérni, hogy reflexszerűen, a megfelelő pillanatban és intenzitással használják. Ha azonban már az elején megtanulják ennek segítségével rendezni az ülésüket és egyensúlyi állapotba hozni a lovukat, a félfelvétel,- nagyon helyesen-, a lovaglásuk természetes részévé válik.
 
 De mi is az a félfelvétel tulajdonképpen és mire jó?
 
A Nemzetközi Lovas Szövetség megfogalmazásában a félfelvétel a derék, a csizma és a kéz összehangolt és koordinált, de alig észrevehető mozdulatsora, ami a ló figyelmének felhívására és egyensúlyának visszaállítására szolgál az egyes feladatok és az átmenetek végrehajtása előtt. A ló súlypontjának a hátsó lábak irányába való áthelyezése megkönnyíti számára, hogy azokkal jobban maga alá léphessen és leveszi a terhet az első lábakról, segítve ezzel a ló egyensúlyi állapotának rendezését.
Másképp megfogalmazva; „a félfelvételhez minden segítséget (testsúly-, csizma- és szársegítséget) egyidejűleg alkalmazunk. A lovas nehezebben ül (megterhelő testsúlysegítség), a derekát jobban meghúzza, mindkét csizmával előrehajt és megakadályozza a kitartó vagy felvevő szársegítséggel a ló előrerohanását. Vagyis összetolja a lovat hátulról előre. Ezt rögtön utánaengedés követi. A félfelvételek korrekt, egyensúlyban lévő ülésből adandóak rövid impulzusként.” [1]

Tisztáztuk a fontosságát, megfogalmaztuk mire szolgál, most már csak az a kérdés, hogy kell helyesen kivitelezni a gyakorlatban?
Egy lehetséges és érthető magyarázat szerint „a félfelvételt úgy adjuk, hogy a lovat rövid időre, de fokozottabb mértékben zárjuk a testsúly-, csizma- és szársegítségek alkotta keretbe, amelyeket egy utánaengedő szársegítség követ. ( A lovasnak már az eredmény legcsekélyebb jelére is azonnal engednie kell a kezével! A félfelvételt nem egyszer alkalmazzuk, hanem a mozgás ritmusában olyan gyakran ismételjük, amíg el nem éri a célját.”[2]
Gyerekeknek illetve abszolút kezdőknek ez az egyébként teljesen jól használható megfogalmazás többnyire idegenül hangzik, így nekik a szemléletesség kedvéért másképp és jóval részletekbe menőbben magyarázom el. Például így: először is korrigáld az ülésed, majd képzeld el, hogy erős szívóerő hat rád alulról, vagy, hogy szeretnéd lenyomni a lovat a föld irányába (=megterhelő testsúlysegítség). Ugyanakkor a lábaidat mélyre eresztve, mintha át akarnád karolni velük a lovat, egyre fokozódó nyomást gyakorolsz a ló mindkét oldalára (=előrehajtó csizmasegítség), a szárat mindeközben határozottan megtartod (nem húzod!) a ló által arra kifejtett erő ellenében(=kitartó szársegítség). Mindez egy pillanat műve kell, hogy legyen, ha nem sikerült hatni a lovadra, ismételd meg!

Kerüld el a tipikus hibákat!

A nehézséget eleinte a három segítség összehangolása szokta jelenteni és az, hogy a szársegítségeknél ne kapaszkodj bele a szárba, ne húzd, csak ellentarts, tehát ne a bicepszed, hanem a hát, a lapocka izmait használva érd el a kívánt hatást. Ez kezdetben majdnem minden gyakorlatnál javításra szorul, (sok haladónál is!), pedig a helyes pozíció is csak így őrizhető meg. Mikor mindez már megy, akkor arról se feledkezz meg, hogy mint minden segítséget, úgy ezeket is a ló mozgásának ütemével összhangban ismételve célszerű adni, egészen addig, míg eredményre nem vezetnek, majd rögtön utána kell engedned jutalmazásképpen. Felmerülhet még a kérdés; mikor alkalmazzuk a félfelvételt?

Lényegében szinte állandóan szükség van az ismétlésére, hiszen használjuk az egyik jármódból a másikba való és egy jármódon belüli átmeneteknél; bármely új feladatra való felkészítéskor, vagy ha valami megzavarja a koncentrációját, a ló figyelmének felkeltésére; az összeszedettség eléréséhez és növeléséhez, a támaszkodás eléréséhez vagy javításához, a ló helyes egyensúlyának megtartásához, mindennel összefügg, mindenhez köze van, épp ebben áll a jelentősége.
Erről Mr. Fritz Widmer, a Nemzetközi Lovas Szövetség egykori titkárának anekdotája is ékesen beszél, mely szerint egy alkalommal megkérdezte a Bécsi Spanyol Lovasiskola egyik edzőjét, hány félfelvételt csinál egy 30-40 perces szokásos edzés alatt, mire ő így felelt: „Be kell vallanom, hogy sosem számoltam, de 300-400 közötti alkalomra becsülöm.”

Ezek után már csak a gyakorlás marad, azoknak, akik ráéreztek már az ízére, de főleg azoknak, akik csak most fognak :)

 



[1] http://www.lovasok.hu/upload/Alapveto_feladatok.doc
[2] Ld. 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése