2012. december 11., kedd


A gondolat, mint segítség, avagy a lovas elméjének befolyása a lóra
 

Sok gyakorló lovas három alapvető segítséget ismer vagy ismer el, melyek a következők: a szár, a csizma, és a testsúly. Élénken élnek ezen kívül a köztudatban olyan másodlagos segítségek, mint a pálca vagy sarkantyú, illetve a  jutalmazás és bűntetés. Pedig létezik még két nagyon fontos segítség, amiről a többség előszeretettel megfeledkezik, mégpedig a gondolati - és hangsegítség. A hangsegítség fontosságát – legalábbis az idomítás kezdeti szakaszában- még a konzervatívabb lovasok is elismerik. A gondolatra, mint segítségre azonban sokan csak legyintenek, és még ha elméletben be is látják hasznosságát, a gyakorlatban elkeserítően kevés lovas alkalmazza tudatosan, tanítani pedig szinte sehol sem tanítják.


De mit is értünk gondolati segítség alatt?

 
Nehéz ezt megfogalmazni és még nehezebb következetesen élni vele. Az én olvasatomban, a lovas lóhoz és lovagláshoz való hozzáállása, munkamorálja, empátiája a ló felé, szellemi felkészültsége, összpontosítási képessége, lelki ereje, kiegyensúlyozottsága, következetessége, magabiztossága és pozitív beállítottsága mind együtt alkotják a gondolati segítség sikeres alkalmazásához az alapot. Fontos, hogy a lovas bele tudjon és akarjon helyezkedni lova helyzetébe. Csakis így értheti meg ugyanis annak reakcióit és válaszolhat azokra megfelelően, sőt előre látva azokat, tehet valamit értük vagy ellenük, még mielőtt megjelennének.


Mire jó mindez a gyakorlatban?

 
Mielőtt bármiféle gyakorlatba kezdesz, képzeld el, mi az, amit csinálni fogsz. A gondolataid világosak, egyszerűek és határozottak legyenek, magad előtt kell látnod a mozdulatsor tökéletes kivitelezését, még mielőtt belekezdenél a megvalósításába. Ez sokat segít a kivitelezés tökéletesítésében mind lónak mind lovasnak, ezért is használ ma már vizualizációs technikákat a versenyzésben szinte az összes élsportoló. De nem csak a teljesítményedet fokozhatod ilyen módon, hanem a lovakkal való kapcsolatodat is gyökeresen megváltoztathatod a gondolataid segítségével.

Feltűnt már, hogy vannak lovasok, akik minden erőfeszítés nélkül elérik, hogy bármelyik ló barátságosan és készségesen viszonyuljon hozzájuk?
Miért van az, hogy a ló, amelyik szokásos lovasával nem ugrik meg egy bizonyos akadályt, másik, ugyanolyan képzettségű lovassal igen? És az a ló, amelyik X-nek felkantározni sem hagyja magát, Y-nal zokszó nélkül dolgozik?

A kedvenc példám, amit saját szememmel láttam többször is megismétlődni, az egy Perkins nevű ménhez fűződik. Ahányszor a gazdáján kívül valaki más próbálta kivezetni a bokszából, a különböző ugrások és ágaskodások széles repertoárját vonultatta fel, nem egyszer el is szabadulva vezetője kezéből. Gazdája mellett azonban mindig a legkulturáltabb módon viselkedett, ami nem meglepő, hiszen kiváló szakértőről beszélünk. Amikor egy alkalommal épp a gondolat fontossága került szóba, kézen fogta 7éves kisfiát és az ő segítségével szemléltette, hogy az előítéletektől mentes viselkedés, a negatív projekció hiánya, a gondolatok „tisztasága” miként változtat egy rakoncátlan mént kezes báránnyá. A bokszban kisfia kezébe adta a kötőfék végén lévő kötelet és megkérte, hogy vezesse ki a lovat. Jó kedélyűen beszélgetve tettek meg vagy 200 métert, miközben a ló lehajtott fejjel, teljes nyugalomban, komótos léptekkel követte a kisfiút. Mondanom sem kell, hogy a jelen lévők, akik ismerték az állatot, tátott szájjal figyelték az eseményeket. Én pedig, noha már számos bizonyítékát láttam a gondolat erejének, ismét csodálattal adóztam ennek a láthatatlan, lenyűgöző erőnek.

 
Hogyan befolyásolhatod a lovad a gondolataid által?


Előrebocsátom, hogy ez cseppet sem könnyű. Sok gyakorlást igényel, amíg az ember a legbelsőbb, rejtett kétségeit, félelmeit is felfedezi és legyőzi, és minden lóhoz, még azokhoz is, akikkel borzalmas tapasztalatai voltak, bizalommal és előítéletek nélkül képes közelíteni. Ehhez az kell, amit az állatok nálunk sokkal jobban tudnak, függetlenedni a múlttól és a jelenben élni. Elfogadni, hogy csak az adott pillanat számít, és neked úgy kell gondolkodnod és cselekedned, mintha minden nap és minden találkozás az első lenne. Ahhoz, hogy egy ló változhasson, minden egyes alkalommal, tiszta lappal kell indítania nálad. Ha nem szorongsz amiatt, hogy mikor kezdi újra megszokott ijesztő, nyugtalan vagy agresszív viselkedését, hanem csak teszed a dolgod, kétségek és félelmek nélkül, akkor és csak akkor, megtörténhet a csoda. J

Kezdetnek megteszi, ha három dologra odafigyelsz:

 
  1. Fordítsd a tekintetedet abba az irányba, amerre a lovad halad, pozitív hozzáállásoddal (kedves bíztatás szóban vagy gondolatban) növelve  bizalmát, elősegítve a készséges előremenetelt és a  következő mozdulatsor hibátlan végrehajtását( képzeld el magad és a lovat, amint mozzanatról mozzanatra kiválóan kivitelezitek a soron következő feladatot)
  2. Szögezd a tekinteted a ló tarkójára (de közben a perifériás látásodra is támaszkodj), mert még ha elsőre furcsán hangzik is, ez egy nagyon érzékeny zóna a gondolatátvitel szempontjából. A lovas koncentrációja nyomán létrejött kapcsolat lehetővé teszi a gondolatok, energiák oda-vissza áramlását ló és lovas között.
  3. Légy figyelmes a környezetedre: a talajra, a többi lovasra, a zajokra, stb., anélkül, hogy szükségtelenül elfordítanád a fejed, hiszen a szemeidnek és koncentrációd centrumának a ló tarkóján kell nyugodnia.

Meg kell osztanod tehát a figyelmed, anélkül, hogy egy pillanatra is megszűnnél gondolkozni és érezni, érezni és gondolkozni. Érezd, hogy mi történik alattad és gondold végig a következő lépést. Hagyj elegendő időt és lehetőséget a lovadnak, hogy értelmezze a segítségeket, finom, alig észrevehető jelekkel figyelmeztesd minden újabb utasításra. Csakis ebben a 100%-osan összpontosító állapotban várhatod el a lótól, hogy ő is minden érzékével rád és a közös munkára koncentráljon.


Hogyan viselkedik a ló a gondolat pozitív hatása alatt?

 
A lovak kivételesen érzékeny állatok, melyek pozitív és negatív energiákat egyaránt megéreznek és átvesznek. Vannak lovasok, akik nyugtalanságukat, idegességüket, frusztrációjukat tudat alatt a lovas pályára is magukkal cipelik. Ha jó hatással akarsz lenni a lovadra és az edzés hatékonyságát maximálisra szeretnéd növelni, akkor meg kell tanulnod minden terhedet és negatív gondolatodat az istállón kívül hagyni. Ezáltal a testbeszéded is megszabadul a feszültségtől, és harmonikus, nyugtató hatású lesz lovad számára. Elérni, hogy ez rutinná váljon, iszonyú nehéz és hosszú időt vesz igénybe, de megtanulható. És ha már képes vagy erre, te leszel az, aki csak megfogja egy ideges ló kötelét és az megnyugszik, aki elengedi a futószárat és az idomítatlan csikó birka módjára követi, akihez a legelőn szabadon futkosó ló önszántából odamegy, és akinek a lova sugározza a harmóniát és feltétlen engedelmességet a lovaglás során.

A ló, ha megérzi ezt a kényszertől mentes, szeretettel és végtelen finomsággal teli, mégis határozott, vezető energiát, mágnesként vonzza őt és teljesen megváltozik a viselkedése. A legszembetűnőbb változás talán az, hogy a végtelenségig megnyugszik. Fejét, nyakát leereszti, szemét a lovasra függeszti, de szemhéja is lejjebb ereszkedik, mintha kissé álmos lenne. Megszűnik kémlelni a környezetét, kutya módjára követi a lovast, mert biztonságban és kényelemben érzi magát a közelében, de hívatlanul sohasem lép be annak személyes terébe. Nekem elsőre ez valamiféle hipnotikus állapotnak tűnt, amelynek azért természetesen vannak fokozatai, a ló bizalmát így is úgy is el kell nyerni, a különbség csak az, hogy így összehasonlíthatatlanul gyorsabban megy és a bizalom valóban feltétlen lesz. Így ha a ló egész mást csinál, mondjuk szabadon legel, és a lovasa a közelben van, fél szemét mindig rajta tartja és hívás nélkül is keresi a társaságát.

Mindez nem csak a natural horsemanship mesterei számára elérhető, noha ők módszereikben kétség kívül jobban kihasználják a lovak természetének alapos ismeretét és a gondolat rájuk gyakorolt befolyását. A gondolati segítség azonban a lovaglás bármelyik ágában ötvözhető az ott használatos kiképzési módszerekkel, ha azok szellemiségükben összeegyeztethetőek a ló barát szemlélettel és magatartással.

Persze ahhoz, hogy a fentebb leírtak teljesüljenek, nagy szakmai tudásra, sokéves tapasztalatra és hibátlan, de főleg következetes kiképzésre is szükség van, mert a gondolat ereje csak ezekkel együtt hozza meg a várt eredményt.

 Irodalomjegyzék:

Sivewright, Molly: Equitación razonada, p. 116-118.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése