2012. december 10., hétfő


Hogyan figyelmeztet a lovad arra, hogy nem jól lovagolod?


Minél fiatalabb és kevésbé idomított egy ló, általában annál érzékenyebben reagál arra, ha a lovasa nem megfelelően lovagolja. De mit jelent a ló szempontjából a megfelelő? Elsősorban kényelmet. A ló akkor elengedett és együttműködő, ha nem zavarod a természetes mozgását, egyensúlyát, lazaságát a lovaglásoddal, nem teher vagy a számára, hanem kísérő, aki (magas szintű lovaglótudás esetén) a legtapintatosabb módon próbálja kihozni mindkettőjükből a maximumot. Ehhez azonban teljes szellemi és fizikai ráhangolódás, komoly alázat szükséges a lovas részéről, ami hozzáteszem, tudatosan fejleszthető, ezt azonban szinte sehol nem tanítják. Ezért is látni annyi erőszakos, parancsoló, „megszoksz vagy megszöksz” beállítottságú lovast, és ezért olyan ritka az a páros, akik szinte eggyé olvadnak a közös munka során.

Apró jelei vannak annak, ha a lovad nem elégedett, ha valami zavarja vagy te magad vagy az, aki kényelmetlenséget okoz neki. Ha ezeket az alig látható figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyod, a lovad előbb-utóbb kénytelen keményebb eszközökhöz folyamodni. Csikóknál, melyeket tévesen kezdenek idomítani, (találóan sok helyütt betörésnek is hívják) úgy és akkor ülnek fel rájuk, amikor arra még nincsenek felkészítve, gyakran megfigyelhetőek az alábbi védekezési mechanizmusok.

 
1.     Megmakacsolja magát vagy sebesen hátrálni kezd

 
Ilyenkor a ló általában lehajtott fejjel, szár mögé vagy fejét magasra emelve, szár fölé kerülve, füleit hátrasunyva igyekszik kibújni a szár befolyása alól, miközben hátát beejtve makacsul egyhelyben áll vagy/majd sebesen hátrálni kezd. Ez a viselkedés általában kifejezett durvaságra (pl. erős pálca vagy sarkantyú) adott válasz vagy a lovas határozatlansága, tapasztalatlansága is okozhatja.
Gyakran előfordul, amikor a ló egy számára ijesztő tárgyhoz nem akar közel menni, a lovas pedig erőlteti (pl. ugrólovaknál ellenszegüléskor). A türelem ilyen esetekben is célravezetőbb szokott lenni az erőszaknál. A legjobb megelőzni a bajt, figyelmesen lovagolni, messziről észrevenni mindent, ami ijesztő lehet a lovad számára és mihelyt érzed, hogy picit is visszatart, vagy erősen néz valamit, magabiztosan, bíztatva lovagold előre, mintha észre sem vennéd a habozását. Ugrólovaknál segíthet, ha ugrás előtt közelebbről is megmutatod neki a „félelmetes” akadályt. Csikók esetében jó módszer pl. vízhez szoktatásnál, árkon átkelésnél, hogy valaki más egy tapasztalt lóval előtted megy, és gond nélkül veszi ezeket az akadályokat, így látja a lovad, hogy nincs miért aggódnia és követi az öregebbet. Ha egyedül vagy és megteheted, az idomítás szakaszában kerüld el a furcsa tárgyak, mozgó, hangos dolgok megközelítéséből adódó konfliktusokat, ha ez nem lehetséges, és lovad erélyes előre lovaglás ellenére is megmakacsolja magát, szállj le és vezesd oda a félelem forrásához. Majd ülj vissza és próbáld újra. Működik, de tudd, hogy ha egyszer kiadtad az utasítást, már nem hátrálhatsz meg. Addig kell különböző módokon, kitartóan próbálkoznod, míg akaratodnak érvényt nem szerzel. Minden nehézséget először fejben kell legyőznöd, hinned kell, hogy a lovad megteszi, amire utasítod, ha te magad is kételkedsz, szinte biztos, hogy megmakacsolja magát.


2.     Felágaskodik
 

Másik gyakori védekezési forma, a ló a hátsó lábaira nehezedve hirtelen felkapja a fejét, majd ezzel egy időben, az első lábait is a levegőbe lendíti. Ha ilyenkor nem megfelelően jársz el, a ló, túl magasra ágaskodva, elveszítheti az egyensúlyát és a dolog súlyos balesettel is végződhet. Ezt a viselkedést jobb csírájában elfojtani, mert ha a lovad rákap az ízére, megtapasztalja, hogy tehetetlenségedben vagy félelmedben feladod, és inkább meghátrálsz (visszafordulsz, leszállsz, stb..) nagyon nehéz lesz ellene tenni. Előfordulhat védekezésként a fentebb említett szituációkban, de szellemi vagy fizikai túlterheltség esetén is. Az egyetlen helyes magatartás ilyenkor a részedről, hogy amennyire csak tudsz, a ló nyakára dőlsz, a sörényébe kapaszkodva, hogy az megőrizhesse az egyensúlyát. De ahogy az első lábai földet érnek, azonnal keményen előre kell lovagolnod, félelem és kétségek nélkül. Ha másodszor is megpróbál felágaskodni, még mielőtt megtehetné, gyorsan húzd a fejét a csizmádhoz, ezzel olyan mértékben hajlítod meg a nyakát, hogy tehetetlen lesz, ebből a pozícióból képtelen felágaskodni.

 
3.     Kirúg


Ez is egy védekezési forma, melynek során a ló az első lábaira támaszkodva, farát hirtelen megemelve, hátsó lábaival erőteljesen kirúg. Erősebb egyéniségű, magát a hierarchiában lovasa fölé helyező ló, akár túl erős csizma vagy pálca használata esetén, vagy ha új, számára nehezen végrehajtható feladattal találja szemben magát, nagy valószínűséggel így reagál. Illetve ha megrémül valamitől, védekezésképpen is kirúghat. Ez esetben is csak a határozott fellépés segít, a súlypontodat hátrébb helyezve, mélyen beleülve a nyeregbe, csizmával és derékkal ellentmondást nem tűrően előrehajtod a lovat és folytatod a munkát, (lehetőleg pár percig körön, mert egyenes vonalon lovagolva, egyenesre állítva a lovat, egyszerűbb neki rakoncátlankodni) mintha mi sem történt volna. Minél nagyobb jelentőséget tulajdonítasz ugyanis a nem kívánt viselkedésnek, ha megállsz, megszakítod a munkát, ideges leszel vagy keményen megbünteted a lovad, szinte biztos, hogy újra próbálkozik majd. Ha nem hagyja abba, akkor sem, ha előrehajtod, és különböző feladatokkal próbálod lefoglalni, lehetetlenné téve ez által a további munkát, akkor a lovarda vagy karám falával/palánkjával állítsd szembe egy pillanatra és csizmáddal, derekaddal keményen hajtsd előre, mivel nem tud elszökni, ez elegendő büntetés lesz neki.

 
4.     Bakol

A bakolásnak két fajtája is van, mindegyik próbára teszi a lovast, főleg, ha egymás után többször ismétlődnek. Az egyik formája, amikor a ló általában ügetés vagy vágta közben hirtelen nagy erővel ugrik egyet előre a levegőben, miközben rendszerint fejét leeresztve, szinte kitépve a szárat a lovasa kezéből, a nyakán is csavar egyet.

A másik lehetőség, hogy a négy lábát egyidejűleg megfeszítve, felpúposított háttal, leszegett fejjel lök egy hatalmasat magán felfelé, majd mind a négy lábával egyszerre fog talajt. Talán ennél a mutatványnál a legnehezebb nyeregben maradni, ha sikerül, és még az egyensúlyod is a helyén van, azonnal hajlítsd a fejét a csizmád mellé, mozdulatlanná téve ezzel, hogy véletlenül se tudja megismételni a dolgot.

 
5.     Elragad


Általában tereplovaglás alkalmával szokott előfordulni, de lovardában, kezdő lovasokkal is gyakran megesik. A ló ilyenkor általában felemelt fejjel, szár fölé vagy épp ellenkezőleg szár mögé kerülve gyors vágtába kezd és meg sem áll a rémült lovassal egészen a bokszajtóig vagy esetleg be is megy a bokszába, ha teheti. Van, hogy csoportos lovaglásnál, a többi ló után vágtat, mert nem akar leszakadni a többiektől, de kegyetlen pálcázás esetén is előfordulhat, hogy félelmében, így próbál szökni lovasa elől.  Ha kezdő lovas vagy jobb híján hagyod, hogy a ló „hazavigyen”, legrosszabb esetben ott magától megáll, ha addig sikerül fennmaradnod rajta. Ha azonban kicsit tapasztaltabb vagy, a legjobb, amit tehetsz, hogy mielőbb körre próbálod fogni a lovat, majd egyre kisebb és kisebb köröket írsz le vele, így csökkentve a sebességét mindaddig, amíg könnyedén meg nem tudod állítani.


Ha bármelyiket ezek közül többször is beveti ellened a lovad J, akkor biztos, hogy valami hibádzik. Lehet, hogy a hierarchiában fölötte elfoglalt helyedet kérdőjelezi meg, szellemileg vagy fizikailag túlterhelt, rengeteg felesleges energiája van és ezért nem akar fegyelmezetten dolgozni, nagyon kényelmetlen neki ahogy lovagolod (durva szárkezelés, csizma vagy pálca, rosszul feltett, beállított felszerelés, ritmus nélküli lovaglás, mely gerincfájdalmat okoz), bizonytalanságot, félelmet közvetítesz felé, stb. A ló érzékenységétől, idomítottságától, korától, pillanatnyi állapotától függően számtalan dolog kiválthatja a védekezés bármelyik fajtáját. De azt tudnod kell, hogy ok nélkül vagy rosszindulatból a legritkább esetben reagál így a ló, tehát ha ezen problémák valamelyikével találkozol, először magadban keresd az okát és csak utána mutogass ujjal a lovadra. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése