2012. december 17., hétfő


Négy lába van, mégis megbotlik?
Néhány egyszerű gyakorlattal segíthetsz rajta


Azok a lovak, melyeknek szügy és/vagy hátizomzata túlságosan merev vagy rosszul fejlett, gyakran küzdenek különböző jellegű és mértékű mozgásproblémákkal, köztük a botlással. Ez a rendellenesség többnyire azonban a helytelen idomítás eredménye, ami a merev izmok mellett azt is feltételezi, hogy a kiképzése során a ló nem tanulta meg megtartani a helyes egyensúlyi állapotot lovassal a hátán. A jó hír, hogy néhány egyszerű gyakorlattal sokat segíthetsz abban, hogy lovad egyensúlya javuljon, ráadásul a kölcsönös bizalom is fejlődik általuk.

1.     Simogasd bottal/pálcával/ostorral

Azok a lovak, melyek tartanak a pálcától vagy ostortól, általában nem rendelkeznek jó térérzékeléssel vagy sokszor látással kapcsolatos problémák is meghúzódhatnak a háttérben. Ezért válnak idegessé, nyugtalanná, ha bármilyen földön heverő ismeretlen tárggyal találkoznak vagy hirtelen, váratlan mozdulatot észlelnek maguk körül. Azzal, hogy megsimogatod a félelmet kiváltó vagy ahhoz hasonló eszközzel, azon túl, hogy csökkented a bizalmatlanságát, segítesz neki, hogy a megtalálja a kapcsolatot a saját testével és figyelmesebb legyen. Az természetükből adódóan ideges, izgága lovakra is jó hatással van ez a gyakorlat, mert ha kellő nyugalommal és érzéssel végzed, megnyugtatja őket. Csupán annyi a teendőd, hogy a bottal/pálcával/ostorral a szügyétől a lábai, valamint a hasa felé haladva többször határozott, de lassú, lágy mozdulatokkal végigsimítod. Teheted ezt az istállóban, futószárazáskor vagy mielőtt felülnél rá, a hatás nem marad el.

2.     Emeld fel az első lábait

Ez kiváló gyakorlat olyan lovaknak, melyek nem szeretik, ha a lábaikhoz érnek. Az érintés elfogadtatása mellett, az első lábak felemelésével javul azok vérkeringése is, és egyenletesebb lesz a súlyeloszlás a négy végtagon. Helyezd a kezeidet a lovad első lábának egy-egy oldalára és enyhe nyomást gyakorolva az inakra, emeld fel azt. Eközben ujjaiddal és tenyereddel átsimítod a láb szöveteit is, ez jó alkalmat kínál arra is, hogy ellenőrizd, nem sérülés vagy bármilyen más elváltozás okozza-e a gyakori botlást. Ezt a gyakorlatot lassan és óvatosan hajtsd végre, nehogy megijeszd a lovat. Ha nem vagy biztos a ló pozitív reakciójában, elővigyázatosságból megpróbálhatsz a lábfejeddel nyomást gyakorolni a csüdre, hogy a ló magától felemelje a lábát, és ezután, ha engedi, kezeiddel is hozzáférhetsz.

3.     Körözz az első lábbal
 
Ha lovad már készségesen hagyja felemelni az első lábát, akkor kezdhetsz köröket leírni vele, ami segít ellazítani a hátát, a nyakát és a törzsét. Azért is hasznos ezt a gyakorlatot rendszeresen végezni, mert javítja a vérkeringést, a láb egészében és a patában is. Épp ezért főleg hideg időszakban lovad hálás lesz érte, pláne ha már idősebb és/vagy gyakorta elgémberednek a végtagjai. Fogd meg a lábát bal kezeddel a csüdnél, a jobbal pedig a patájánál és mozgasd körkörösen egyik majd másik oldalra.

4.     Vezesd át a földön heverő tárgyakon

Ez a legjobb módja, hogy a lovad hozzászokjon a földön lévő tárgyak látványához, és megjöjjön az önbizalma az átlépésükhöz. Ha a félelme olyan mértékű, hogy többszöri próbálkozásra sem tudod átvezetni az „akadályon”, akkor a legjobb, ha a földre valami finomságot (zabot, répát, almát, stb.) szórsz, hogy elinduljon felé és megszagolja. Érdemes természetes tárgyakkal, gallyakkal, levelekkel, gyékénnyel, stb. kezdeni, majd fokozatosan haladni a színesebb, furcsább dolgok felé.  A gallyakat véletlenszerűen, szabálytalanul helyezd el, így jobban kell majd koncentrálnia, hogyan lépi át őket. Ügyelj rá, hogy az útja mindig sima legyen, ne tudjon megcsúszni vagy elbotlani. Ha előzőleg hozzászoktattad a bothoz/pálcához/ostorhoz, jó szolgálatot tesz majd, hiszen megsimogatva vele a lovad, megnyugtathatod, növelheted a bizalmát önmagában és benned, mielőtt óvatosan, de kétségek és habozás nélkül átvezetnéd az elszórt tárgyakon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése