2012. december 21., péntek


Szársegítségek I.


A szársegítségekkel kapcsolatban azt vettem észre, hogy sok lovas véletlenszerűen vagy megérzéseire hallgatva használja őket, de ritkán látja át teljesen világosan, mikor, melyik feladatnál, melyiket is érdemes alkalmaznia és miért. Pedig a tudatosság elengedhetetlen feltétele a stabil alapok lehelyezésének, (még akkor is, ha kivételes, veleszületett érzéked van a lovagláshoz) amire aztán bátran lehet majd építkezni. Lássuk hát ezeket az alapokat!

 
    Az oldalra mutató és a támasztó szársegítség

Vegyük példaként a jobbra fordulást, amihez két segítség áll rendelkezésedre: az oldalra mutató szársegítség és a támasztó szársegítség.

Hogyan csináld?

Az oldalra mutató vagy nyitott szársegítségnél (ld. ábra lent) a karod előre és oldalra nyúlik anélkül, hogy húzná a szárat; a kezed picit magasabban van, mint a ló szája és a körmeid felfelé néznek, lehetővé téve ezzel, hogy a könyököd szorosan a tested mellett maradhasson. Ne te húzd a szárat hátrafelé, engedd, hogy az a ló támaszkodásából adódóan legyen feszes. Ez azonban csak akkor teljesülhet, ha megfelelő lendületet adsz és tartasz fenn a csizmasegítséggel. Az oldalra mutató szársegítség küldetése nem az, hogy meghajlítsa a ló nyakát oldalirányba (jelen esetben jobbra), hanem hogy ebbe az irányba vonzza a ló vállait. A bal szár eközben feszes marad, csak néhány mm-t engedj rajta, hogy a ló nyaka enyhén meghajolhasson jobbra. Semmi esetre sem szabad felemelned a bal kezed, annak eredeti pozíciójában kell maradnia, hogy a bal szár (megtartó szársegítséget adva) „korlátként” szolgáljon a baloldalon, hiszen ellenkező esetben a ló kisodródhat jobbra, „kibújva” a bal szár alatt.

Mikor használd?

Főleg fiatal lovak kiképzésénél, mert számukra sokkal egyértelműbb ez a fajta szársegítség a jobbra vagy balra fordulásnál, ill. combra való engedés vagy az oldaljárások tanításakor is hasznos lehet.



Hogyan alkalmazd a támasztó szársegítséget?

A támasztó vagy a vállat eltoló szársegítséget (bal oldali) is kissé felemelt kézzel (csak annyira, hogy keresztezni tudd a jobb kéz felett), a körmeidet felfelé fordítva (megőrizve ez által a könyök helyzetét a test mellett) add (ld. ábra lent). Közben támaszd a szárat a ló nyakához és finom, ütemesen ismételt ráhatásokkal hívd fel és tartsd éberen a figyelmét. A szár segítségadás közben nem húz hátrafelé, hanem oldalra tol, és előre késztet, így nem kell túlságosan feszesnek lennie. Minél alacsonyabban támaszkodik a szár a nyakra, annál jobb, hiszen a célja nem az, hogy arrébb tolja a nyakat, hanem, hogy a vállat mozdítsa el. Így minél alacsonyabban hat, annál eredményesebb lesz a segítség.

Emellett a ló nyakának enyhén meg kell hajolnia balra, mert ebben az esetben a ló nem arra néz, amerre megy, mint az oldalra mutató szársegítségnél, hanem ellentétes irányba.
Ennek ismeretében könnyű megérteni, miért nem használhatod a támasztó szársegítséget például a ló meghajlításához.

Mikor használd?

Ha a lovad már hibátlanul reagál az oldalra mutató szársegítségre, ugyanazt a feladatot ilyen módon változatosabbá teheted, növelve a ló koncentrációs készségét és engedelmességét mindkét oldali szársegítségre, ill. jó szolgálatot tesz minden olyan oldal irányú mozgást megkívánó feladat előkészítésére, ahol a ló a haladási iránnyal ellentétes irányba néz.
 
Világos, hogy a jobb oldalra mutató szársegítség és a bal támasztó szársegítség összeegyeztethetetlen. Hiszen mindkettő a ló jobbra fordítására szolgál, de egyiknél a fejét jobbra, a másiknál pedig balra fordítja. Épp ezért lehetetlen ezt a két segítséget egyszerre alkalmazni. Fontos, hogy tisztában légy vele mit mikor és miért csinálsz, hiszen ha te magad sem vagy biztos a segítségadásban, a lovat is csak összezavarod a kivitelezésben.

Mindkét fentebb említett szársegítség csak akkor lehet eredményes, ha a ló határozott csizmasegítség hatására lendületesen mozog előre. Az a ló, amelyik lassan, lendületét veszítve halad, biztos, hogy nem fog úgy engedelmeskedni ennek a két szársegítségnek, ahogy az elvárható lenne.



 Felhasznált irodalom:
Chambry, Pierre: La equitación, Técnica. Entrenamiento.Competición. p. 176-178.
Kép: ua.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése