2012. december 18., kedd


Te hogyan ugratod be a lovadat vágtába?


A ló képzettségétől függően, a vágtába való beugratás három különböző formájáról beszélhetünk. Nézzük most az egyszerűség kedvéért mindhárom esetet jobb kézre, természetesen a másik kézre ugyanolyan módon, csak szimmetrikusan kell eljárnod.

 
·        Az alap szintű vagy alapvető beugratási technika

 
Ennél a technikánál a bal oldali segítségek játsszák a főszerepet: a bal csizma ritmikus, hevedertől hátrafelé ható segítsége és a bal közvetlen ellentartó szársegítség. Természetesen nem szabad megfeledkezned a megfelelő testsúlysegítségről (baloldalon terhelt) és a csizma előrehajtó segítségéről, melyeknek együtt kell hoznia a kívánt eredményt. A lovat jobbra állítsd, a far jobbra, a fej balra tendáljon. Ezt a módszert fiatal lovaknál érdemes használni, melyek még kevéssé hajlékonyak.

 
·        A közép szintű vagy másodlagos beugratási technika


Átlós jobb oldali segítségeken keresztül valósíthatod meg: a hevedertől tenyérnyivel hátrébb ható bal csizmasegítség, jobb közvetett ellentartó szár segítsége, anélkül, hogy megfeledkeznél a helyes testsúlysegítségről (mindig baloldalon ható) és a két csizma előrehajtó segítségéről. A lovat erősen jobbra hajlítod, a feje és a fara legyen jobbra állítva, a válla pedig balra. Ez a módszer csak a már idomított, meghajolni képes lovaknál jöhet szóba.
 

·        A magas szintű vagy felsőfokú beugratási technika
 

Itt csak a jobb csizma segítségére van szükséged, amelyet a heveder elé csúsztatsz, így az, az azonos oldali hátsó lábat is ebbe az irányba mozdítja, enyhén meghajlítva a ló egész testét jobbra. A jobb szár finom közbenjárásával a lovat jobbra állítod, természetesen a testsúlysegítséggel (mindig baloldalon ható), és a kétoldali előrehajtó csizmasegítséggel együttműködésben. Ez a módszer csak nagyon hajlékony lovaknak és tapasztalt lovasoknak ajánlott.

 
És most lássuk mindezt képeken is (balról jobbra-alapvető beugratási technika, másodlagos beugratási technika és felsőfokú beugratási technika):

 

Felhasznált irodalom:

Chambry, Pierre: La Equitación. Técnica. Entrenamiento.Competición. p. 227-228.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése